Zaplavené zemědělské plodiny
• | Všechny zemědělské plodiny, které byly zaplaveny povodňovou vodou, kaly a bahnem, je nutné považovat za zdravotně závadné. Tyto plodiny v žádném případě nejezte. O použití ke krmení zvířat musí rozhodnout veterinární lékař. |
• | Ovoce na stromech a keřích, které nebylo zaplaveno, je možno jíst po důkladném umytí pitnou vodou. |
Zaplavené potraviny nehermeticky uzavřené
• | Zásadně nejezte potraviny zaplavené povodňovou vodou, kalem a bahnem s výjimkou potravin hermeticky balených ve skle a plechu (konzervy). |
• | Zaplavené potraviny s výjimkou hermeticky balených zlikvidujte (uložte do označených kontejnerů). |
Zaplavené potraviny hermeticky uzavřené
• | Potraviny hermeticky balené ve skle a plechu (konzervy) je nutno před použitím očistit a dezinfikovat (viz dále) |
• | Čištění obalů hermeticky balených potravin |
▪ | umyjte konzervu v čisté vodě se saponátem |
▪ | umyjte konzervu v roztoku dezinfekčního prostředku a poté opláchněte pitnou vodou |
• | Zlikvidujete konzervy, jestliže: |
▪ | obal konzervy (plech, sklo, uzávěr) byl narušen |
▪ | obal je silně pomačkán – není jistota, zda je obal opravdu neporušen |
▪ | znečištění uzávěru nelze odstranit očištěním a dezinfekcí |
Chlazené nebo mražené potraviny
▪ | chlazené potraviny byly ponechány nad teplotou 6°C déle než 4 hodiny |
▪ | mražené potraviny roztály a byly tak ponechány déle než 2 hodiny |
▪ | jeví jakékoliv odchylky od standardní kvality (např. zapáchají) nebo přišly do styku se záplavovou vodou. |
Ostatní potraviny vystavené zátopové vodě
▪ | otevřená balení, která byla v kontaktu se záplavovou vodou |
▪ | neotevřená balení potravin v papírovém obalu nebo s víčkem z voskovaného papíru, s netěsnícím plastovým víčkem zejména v případě, že obsahují majonézy a dresinky |
▪ | sáčková balení koření, bylin, čaje |
▪ | mouku, obiloviny, cukr, kávu v sáčcích a pytlích |
▪ | všechny potraviny v papírových, látkových a celofánových obalech, i když vypadají jako suché a neporušené (např. sůl, cereálie, těstoviny, rýže, sušenky, crackery, čokoláda, bonbóny aj.) |
▪ | všechny potraviny neuzavřené hermeticky (např. instantní kakao, směsi na pečení aj.) |
▪ | balené nápoje, které nejsou hermeticky uzavřeny. |
Máte-li jakékoliv pochybnosti o nezávadnosti potraviny, zlikvidujte ji! V případě prvních příznaků onemocnění (bolest břicha, průjem, teploty) raději kontaktujte svého lékaře. Nepodceňujte počáteční lehké příznaky!
Soubor: broz_popo_potraviny.htm
stránka aktualizována: 24.6.2013, publikována: 20.11.2014