Příručky k povodňové ochraně > Sanační práce a obnova > | Důležité stránky |
Nakládání s potravinami |
Zaplavené zemědělské plodiny•Všechny zemědělské plodiny, které byly zaplaveny povodňovou vodou, kaly a bahnem, je nutné považovat za zdravotně závadné. Tyto plodiny v žádném případě nejezte. O použití ke krmení zvířat musí rozhodnout veterinární lékař. •Ovoce na stromech a keřích, které nebylo zaplaveno, je možno jíst po důkladném umytí pitnou vodou. Zaplavené potraviny nehermeticky uzavřené•Zásadně nejezte potraviny zaplavené povodňovou vodou, kalem a bahnem s výjimkou potravin hermeticky balených ve skle a plechu (konzervy). •Zaplavené potraviny s výjimkou hermeticky balených zlikvidujte (uložte do označených kontejnerů). Zaplavené potraviny hermeticky uzavřené•Potraviny hermeticky balené ve skle a plechu (konzervy) je nutno před použitím očistit a dezinfikovat (viz dále) •Čištění obalů hermeticky balených potravin ▪odstraňte nálepku ▪umyjte konzervu v čisté vodě se saponátem ▪umyjte konzervu v roztoku dezinfekčního prostředku a poté opláchněte pitnou vodou •Zlikvidujete konzervy, jestliže: ▪obal konzervy (plech, sklo, uzávěr) byl narušen ▪suchý obsah je zvlhlý ▪obal je silně pomačkán – není jistota, zda je obal opravdu neporušen ▪znečištění uzávěru nelze odstranit očištěním a dezinfekcí Chlazené nebo mražené potraviny•zlikviduje, jestliže ▪chlazené potraviny byly ponechány nad teplotou 6°C déle než 4 hodiny ▪mražené potraviny roztály a byly tak ponechány déle než 2 hodiny ▪jeví jakékoliv odchylky od standardní kvality (např. zapáchají) nebo přišly do styku se záplavovou vodou. Ostatní potraviny vystavené zátopové vodě•zlikvidujte ▪otevřená balení, která byla v kontaktu se záplavovou vodou ▪neotevřená balení potravin v papírovém obalu nebo s víčkem z voskovaného papíru, s netěsnícím plastovým víčkem zejména v případě, že obsahují majonézy a dresinky ▪sáčková balení koření, bylin, čaje ▪mouku, obiloviny, cukr, kávu v sáčcích a pytlích ▪všechny potraviny v papírových, látkových a celofánových obalech, i když vypadají jako suché a neporušené (např. sůl, cereálie, těstoviny, rýže, sušenky, crackery, čokoláda, bonbóny aj.) ▪všechny potraviny neuzavřené hermeticky (např. instantní kakao, směsi na pečení aj.) ▪balené nápoje, které nejsou hermeticky uzavřeny. Máte-li jakékoliv pochybnosti o nezávadnosti potraviny, zlikvidujte ji! v případě prvních příznaků onemocnění (bolest břicha, průjem, teploty) raději kontaktujte svého lékaře. Nepodceňujte počáteční lehké příznaky! |
Soubor: broz_popo_potraviny.htm